Een nieuwe e-bike kopen of leasen?

Wie op zoek is naar een nieuwe fiets, neemt meestal een paar weken of zelfs maanden de tijd. Online kun je opties bekijken en in de fietszaak word je voorzien van advies en/of een proefexemplaar. Wij geven je graag een paar tips. 

Laat je goed informeren: Afhankelijk van hoe je jouw e-bike of fiets wilt gaan gebruiken, zijn er verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld in aandrijfsystemen, versnellingen en actieradius. Maak je wensen bekend bij de fietsspecialist. Hij kan samen met jou op zoek naar een geschikte e-bike of fiets. Bekijk ook de checklist op www.bovag.nl voor vragen die je zeker aan de fietsspecialist moet stellen.

Neem de tijd voor een proefrit: Er zijn veel merken en modellen. Door verschillende fietsen te proberen, kom je te weten welke fiets het beste bij jou past. De fietswinkel bij jou in de buurt kan je daarbij helpen. 

Koop de e-bike dichtbij: Een elektrische fiets koop je bij voorkeur bij een fietsspeciaalzaak in de buurt. Heb je problemen met de e-bike of moet er iets gerepareerd worden dan kun je bij een specialist goede service verwachten.

Of kies voor lease: Is de juiste fiets erg prijzig? Dan is lease misschien een optie. Je kent het vast al van leaseauto’s en de voordelen zijn vergelijkbaar. 

 • geen hoge aanschafkosten;

 • je betaalt een vast bedrag per maand;

 • onderhoud, reparaties, banden en all-risk verzekering kunnen in het maandbedrag worden opgenomen;

 • verlengde garantie op de accu gedurende de hele looptijd is vaak mogelijk;

 • pechhulp.

Daar staat tegenover dat je geen eigenaar bent van de fiets. Fietslease wordt door diverse fietszaken en fietslease bedrijven aangeboden. Oriënteer je voor je bezoek goed op de mogelijkheden.

 

Waar let je op bij de aanschaf van een e-bike?

Actieradius

Plan vooraf goed welk doel je hebt voor de e-bike. In het algemeen geldt dat je voor korte afstanden beter kunt kiezen voor een accu met een kleine actieradius. Dit is vaak goedkoper omdat de accu het duurste onderdeel van een e-bike is. Hetzelfde geldt andersom. De actieradius van een e-bike is afhankelijk van de volgende omstandigheden:

 • Niveau van trapondersteuning
 • Buiten temperatuur
 • Windkracht
 • Bandenspanning
 • Snelheid
 • Gewicht van de bestuurder
 • Ondergrond (glad asfalt of zandweg)
 • Rijgedrag
 • Leeftijd van de accu
Ondersteuning van de e-bike

De twee belangrijkste soorten ondersteuning:

- Rotatie ondersteuning: Als u begint met fietsen herkent de motor de beweging en biedt deze direct ondersteuning aan. Die blijft continue gelijk zolang u blijft trappen. Op sommige e-bikes zijn er verschillende programma's aanwezig, van een minimale ondersteuning tot een ruime trapondersteuning.

- Trapkrachtondersteuning: hoe meer kracht u op de pedalen uitoefent, hoe meer ondersteuning de e-bike geeft. Een sensor meet de kracht en zorgt voor meer ondersteuning als u veel kracht uitoefent. In de praktijk komt dit erop neer dat de e-bike meer ondersteuning biedt wanneer u een viaduct of heuvel op rijdt. De druk op de pedalen neemt toe, en zo ook de ondersteuning.

Accu positie

De accu kan bij een elektrische fiets op verschillende plaatsen gemonteerd zijn. De positie van de accu bepaalt voor een groot deel de balans van de fiets, aangezien de accu een zwaar onderdeel van de e-bike is. Hoe centraler de componenten, hoe stabieler de e-bike. In andere (vaak duurdere) modellen is de accu verwerkt in de kettingkast of in het frame weggewerkt. Deze e-bikes lijken op de normale fiets.

Vaste of verwijderbare accu

Als er geen stopcontact aanwezig is op de plek waar je de e-bike stalt, dan is het verstandig om voor een model te kiezen waarvan je de accu kunt verwijderen. Zo laad je de accu gewoon binnenshuis op en daarna plaats je de volle accu weer terug in de e-bike.

Motorpositie

De positie van de motor op de elektrische fiets is erg belangrijk, maar is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en budget. De positie van de motor bepaalt vaak ook de mogelijkheden wat betreft het versnellingssysteem. Op dit moment zijn er e-bikes te verkrijgen met motoren op de volgende posities.

- Voornaaf: het voelt alsof je vooruit getrokken word. Dit is even wennen, maar velen ervaren dit als prettig.
- Achternaaf: er is geen ruimte meer voor een naaf-versnelling. Daardoor heeft de e-bike een derailleurversnelling. Dit oogt wat sportiever en fietst wat lichter dan een e-bike met naaf-versnelling. Wel moet je de derailleur onderhouden door het systeem regelmatig schoon te maken.
- Middenmotor: de motor is verwerkt in de trapas. Dit zorgt voor een heel natuurlijk gevoel. Door de directe aandrijving merk je het minst verschil vergeleken met een gewone fiets. Het zwaartepunt van e-bikes met middenmotor is centraal, waardoor de fiets stabiel aanvoelt.

Motorvermogen

Het vermogen van de motor van de e-bike bepaalt hoeveel ondersteuning deze kan verzorgen. Als u veel bergop fietst, of onderweg veel viaducten tegenkomt, is het handig om te kiezen voor een motor met een groter vermogen. Het vermogen van een motor wordt aangegeven in Newton-meter(Nm). Hoe meer Nm, hoe krachtiger (en luider) de motor.

Gewicht van de e-bike

Een e-bike is, door de accu en motor, zwaarder dan een normale fiets. Dit is tijdens het fietsen geen probleem. Wel kan het een probleem zijn als je de e-bike naar binnen manoeuvreert en aan de bagagedrager optilt. Als je de e-bike achterop de auto vervoert, dan is het gewicht zeker een factor om mee te nemen in de aankoopbeslissing.

Interessante tips en adviezen

Op internet vind je heel veel informatie over de e-bike. Lees bijvoorbeeld het Advies van de ANWB, tips van de BOVAG maar ook bij de Fietsersbond tref je informatie aan.